Nasze ulice
Nasze ulice
W dzień taki jak wczoraj nasi gminni włodarze powinni odbyć spacer i to na własnych nogach, nie samochodem po naszych ulicach. Myślę, że dopiero to uzmysłowiłoby im skalę trudności z jakimi muszą sobie radzić mieszkańcy chcąc dojść na stację, kupić chleb czy odprowadzić dziecko do przedszkola.
Nie wszyscy przecież jeździmy samochodami. Wiem, że w tym roku zrobiono bardzo dużo by poprawić nawierzchnię gruntowych ulic, ale dalsze pracę muszą by priorytetem budżetowym przyszłego roku w naszej miejscowości.
Nie wszyscy przecież jeździmy samochodami. Wiem, że w tym roku zrobiono bardzo dużo by poprawić nawierzchnię gruntowych ulic, ale dalsze pracę muszą by priorytetem budżetowym przyszłego roku w naszej miejscowości.
-
- VIP
Barbaro
Bardzo się ucieszyłam, że zauważyłaś zły stan dróg w naszej miejscowości
i konieczność innego podziału gminnego budżetu na 2014 rok.
Mam nadzieję, że będziesz bardziej oszczędna w uchwalaniu planowanych wydatków w 2014 roku:
Pan Wójt zaplanował w swoim Zarządzeniu Nr 13/2013/B z dnia 14.11.2013 dochody i wydatki budżetu gminy w 2014r. / dostępne na BIP-ie Urzędu Gminy Poraj.
Tak dla przykładu podam,że:
- na kulturę planuje się wydać ponad 900.000 zł /w tym samo utrzymanie GOK-u 680.000zł/,
- na sport planuje się wydać ponad 1.000.000 zł,
- na utrzymanie urzędu gminy ponad 4.000.000zł,
- na promocję gminy około 90.000 zł,
- sama obsługa kredytów kosztować będzie grubo ponad 600.000zł,
- itd.
W związku z tym mam nadzieję,że będziesz przeciw tak dużym w/w wydatkom i wygospodarujemy środki na remont dróg.
Zatwierdzanie budżetu na rok 2014 już 19.12.2013 na Sesji Rady Gminy.
Serdecznie mieszkańców pozdrawiam i zapraszam na sesje.
ZP
Bardzo się ucieszyłam, że zauważyłaś zły stan dróg w naszej miejscowości
i konieczność innego podziału gminnego budżetu na 2014 rok.
Mam nadzieję, że będziesz bardziej oszczędna w uchwalaniu planowanych wydatków w 2014 roku:
Pan Wójt zaplanował w swoim Zarządzeniu Nr 13/2013/B z dnia 14.11.2013 dochody i wydatki budżetu gminy w 2014r. / dostępne na BIP-ie Urzędu Gminy Poraj.
Tak dla przykładu podam,że:
- na kulturę planuje się wydać ponad 900.000 zł /w tym samo utrzymanie GOK-u 680.000zł/,
- na sport planuje się wydać ponad 1.000.000 zł,
- na utrzymanie urzędu gminy ponad 4.000.000zł,
- na promocję gminy około 90.000 zł,
- sama obsługa kredytów kosztować będzie grubo ponad 600.000zł,
- itd.
W związku z tym mam nadzieję,że będziesz przeciw tak dużym w/w wydatkom i wygospodarujemy środki na remont dróg.
Zatwierdzanie budżetu na rok 2014 już 19.12.2013 na Sesji Rady Gminy.
Serdecznie mieszkańców pozdrawiam i zapraszam na sesje.
ZP
Zazdroszczę ludziom, którzy na wszystko maja proste recepty, a jak ciąć wydatki w budżecie to zawsze widzą tylko, sport, kulturę i administrację, bo to jest popularne i większość temu przyklaśnie. Dla mnie urzędnik to też człowiek, pracownik, który za swą pracę powinien być uczciwie wynagradzany. Łatwo optować za obniżeniem kosztów funkcjonowania urzędu, trudniej podać na czym zaoszczędzić, może na dietach radnych? Kultura- to nie utrzymanie Gminnego Ośrodka Kultury, jak sugerujesz, bo to nie przekracza 200tyś., tylko całoroczna działalność. Jeżeli tak lekko proponujesz zmniejszyć na ten cel wydatki to sprawdź działalność GOK-u i ilość osób, która z niej korzysta. Sport to dziedzina mnie całkowicie obca, ale rozumiem ludzi, dla których jest ważna, a my wydajemy pieniądze tylko na utrzymanie sportowych obiektów i szkolenie dzieci i młodzieży. Wydatki na tzw. sferę niematerialną, to nie są co sugerujesz wyrzucane pieniądze, trzeba tylko znać cele na które są wydawane Dzięki tym pieniądzom, może i w Żarkach Letnisku, stowarzyszenie Kultura Plus, które zajęło się szkoleniem sportowym żareckich dzieci, będzie mogło uzyskać środki na działalność, a nasze dzieciaki zamiast nudzić się i włóczyć się po ulicach, zazdroszcząc dzieciom z miasta, będą trenować. Kredyty kosztują to prawda, ale nie zostały przejedzone, tylko finansują inwestycje i umożliwiają zdobycie dużych środków pozabudżetowych. Skończył się wreszcie dla gminy i Żarek Letniska okres stagnacji, gdy w ciągu 4 lat budowano 1 ulicę, wyłączano na ulicach lampy z powodu oszczędności i przez 10 lat niby to budowano u nas kanalizację, a niewydane na ten cel pieniądze uznawano jako oszczędności. Mnie taka wizja zarządzania Gminą nie odpowiada i nie odpowiadała też wielu mieszkańcom, skoro jej realizator przegrał wybory. Oszczędności trzeba szukać tam, gdzie wydatki są ZBĘDNE, tylko to jest o wiele trudniejsze i mało popularne, dlatego ich nie podajesz
Ja właśnie tam wskażę oszczędności na inwestycje na naszych ulicach tylko, że moje propozycję zawsze bulwersują radnych, więc skutki są takie jak dotychczas.
Ja właśnie tam wskażę oszczędności na inwestycje na naszych ulicach tylko, że moje propozycję zawsze bulwersują radnych, więc skutki są takie jak dotychczas.
-
- VIP
Barbaro
Aby mieć proste recepty jak piszesz to należy tylko mądrze i uczciwie myśleć i nie należy mieć "związanych rąk".
A przechodząc do meritum powiem tak:
-wskazałam na konieczność cięć w kulturze bo planowane wydatki na GOK wynoszą 680.000 zł/wszystko do dotyczy wydatków bieżących nic na inwestycje/ patrz dział 921 paragraf 92109 budżetu na 2014 r.
Dodam jeszcze , że za poprzedniej kadencji rady wydatki te były od 120.000 zł do 180.000zł rocznie i też były organizowane różne imprezy kulturalne i wcale nie gorsze od aktualnych. Ale w Goku pracowało tylko kilka osób a teraz jest nawet sekretarka.
-wymieniłam sport bo gmina ma obowiązek finansować sport dla dzieci i młodzieży a nie tolerować zatrudnianie zawodowych piłkarzy i zawodowego bramkarza po to tylko aby wygrać mecz?
Ty jako przewodnicząca komisji zjmującej się również sportem powinnaś te sprawę wyjaśnić czy tak jest faktycznie ?
- Z tymi kredytami to nie jest tak jak piszesz, że wszystkie idą na inwesytcje .
Ja się zgadzam z Tobą, że urzędnik to też człowiek i należy mu godnie zapłacić i w związku z tym nie proponuję zmniejszenia pensji tylko pytam dlaczego aż dwukrotnie wzrosło zatrudnienie w Urzędzie gminy ?
Przecież obowiązków w urzędzie ubyło bo zagadnienie wody i kanalizacji przeszło do S-ki Poreco. Koszty te powinny zmaleć a wzrosły dwukrotnie przecież badała to Komisja Rewizyjna Rady i takie wnioski przekazywała na Sesji.
Piszesz , że może zaoszczędzić na dietach ? można zgadzam się bo ja mogę pracować społecznie musimy to zaproponować pozostałym radnym.
Mówisz ,że masz także inne propozycje do cięć to je podaj a nie zatajaj.
Ja tylko podałam wyrywkowe przykłady ale należy też przyjrzeć się oświacie do której corocznie dopłacamy około 8 mln.zł.
Trzeba dokonać analizy czy warto utrzymywać szkołę w której jest 30 dzieci ? czy nie lepiej dowieżć te dzieci do innej szkoły? lub zrobić szkołę niepubliczną. Po co było powoływać ZEAS do obsługi szkół? Miał pozyskiwać środki zewnetrzne a co w konsekwencji jest ? nowe koszty utrzymania ZEAS-u .Dlaczego głosowałaś za powołaniem ZEAS-u?
Ty przecież jesteś odpowiedzialna za Oświatę jako przewodnicząca tej komisji .
Pozdrawiam serdecznie
Aby mieć proste recepty jak piszesz to należy tylko mądrze i uczciwie myśleć i nie należy mieć "związanych rąk".
A przechodząc do meritum powiem tak:
-wskazałam na konieczność cięć w kulturze bo planowane wydatki na GOK wynoszą 680.000 zł/wszystko do dotyczy wydatków bieżących nic na inwestycje/ patrz dział 921 paragraf 92109 budżetu na 2014 r.
Dodam jeszcze , że za poprzedniej kadencji rady wydatki te były od 120.000 zł do 180.000zł rocznie i też były organizowane różne imprezy kulturalne i wcale nie gorsze od aktualnych. Ale w Goku pracowało tylko kilka osób a teraz jest nawet sekretarka.
-wymieniłam sport bo gmina ma obowiązek finansować sport dla dzieci i młodzieży a nie tolerować zatrudnianie zawodowych piłkarzy i zawodowego bramkarza po to tylko aby wygrać mecz?
Ty jako przewodnicząca komisji zjmującej się również sportem powinnaś te sprawę wyjaśnić czy tak jest faktycznie ?
- Z tymi kredytami to nie jest tak jak piszesz, że wszystkie idą na inwesytcje .
Ja się zgadzam z Tobą, że urzędnik to też człowiek i należy mu godnie zapłacić i w związku z tym nie proponuję zmniejszenia pensji tylko pytam dlaczego aż dwukrotnie wzrosło zatrudnienie w Urzędzie gminy ?
Przecież obowiązków w urzędzie ubyło bo zagadnienie wody i kanalizacji przeszło do S-ki Poreco. Koszty te powinny zmaleć a wzrosły dwukrotnie przecież badała to Komisja Rewizyjna Rady i takie wnioski przekazywała na Sesji.
Piszesz , że może zaoszczędzić na dietach ? można zgadzam się bo ja mogę pracować społecznie musimy to zaproponować pozostałym radnym.
Mówisz ,że masz także inne propozycje do cięć to je podaj a nie zatajaj.
Ja tylko podałam wyrywkowe przykłady ale należy też przyjrzeć się oświacie do której corocznie dopłacamy około 8 mln.zł.
Trzeba dokonać analizy czy warto utrzymywać szkołę w której jest 30 dzieci ? czy nie lepiej dowieżć te dzieci do innej szkoły? lub zrobić szkołę niepubliczną. Po co było powoływać ZEAS do obsługi szkół? Miał pozyskiwać środki zewnetrzne a co w konsekwencji jest ? nowe koszty utrzymania ZEAS-u .Dlaczego głosowałaś za powołaniem ZEAS-u?
Ty przecież jesteś odpowiedzialna za Oświatę jako przewodnicząca tej komisji .
Pozdrawiam serdecznie
To co mnie "wiąże ręce" to odpowiedzialność za słowa i za skutki podejmowanych decyzji.Zdzisława Polak, powinna koniecznie zostać wójtem i zarządzać gminą w/g własnego widzimisie. Z kultury pozostawiłaby zabawy w remizach, sport ograniczyła do lekcji gimnastyki, administracje cofnęła do poziomu z poprzednich kadencji, za której wszystko było lepiej i taniej. Dziwne tylko, że mieszkańcy nie podzielali tej opinii i zdecydowali o zmianie wójta. Finansowe skutki poprzedniego zarządzania gmina płaci do dzisiaj, a są one niemałe.Z obecnych 15 radnych, niegłupich w końcu ludzi, tylko jedna radna ma w każdej sprawie odmienne od innych zdanie i wszystko wie lepiej. A tematy porusza"żelazne", takie, które łatwo znajdą posłuch u mieszkańców:przerosty zatrudnienia/wszędzie/, nadmierne wydatki na sport, kulturę, administrację, , spółka Poreco, ZEAS. I nie liczy się stan faktyczny, dokument, wyliczenia. Radna wie lepiej.Któryś z cynicznych, acz szczerych polityków określił to "A LUD GŁUPI , TO KUPI"
A ulice w Żarkach Letnisku to ja znam nie z okna samochodu tylko z autopsji, bo przy takich mieszkam.
A ulice w Żarkach Letnisku to ja znam nie z okna samochodu tylko z autopsji, bo przy takich mieszkam.
-
- VIP
Barbaro
Widzę jak oceniłaś w swoim poście"LUD" czyli wyborców.
Myślę ,że nie zasłużyliśmy na taką ocenę.
Nie prosiłam Cię o wypowiadanie się w moim imieniu- mów za siebie i
o sobie oraz o skutkach Twoich decyzji .
Nie jest prawdą, że ja w każdej sprawie głosuję inaczej niż większość
Rady . Zawsze jednak głosuję wg własnego rozumu i sumienia a moje decyzje są niezależne .Dlaczego tak kłamiesz Basiu?Przecież można to sprawdzić w protokołach z Sesji czy komisji.
I wszystkie liczby jakie podaję czerpie z dokumentów,które są jawne i każdy może je sprawdzić. "Prawda jak oliwa zawsze wypłynie na wierzch"
Więc dlaczego zarzucasz mi nieprawdę?
Ja natomiast zgadzam się ze słowami, które wczoraj słyszałam ,że;... łatwo płynąć z nurtem rzeki ale kto płynie z tym nurtem ? tylko śnięte ryby i śmieci..". Ja zawsze wybieram sobie płynięcie pod prąd bardzo trudne . Ale dzięki temu zawsze jestem sobą i decyzje podejmuję niezależne.
Odpowiadam jedynie przed wyborcami i zawsze o tym pamiętam.
Pozdrawiam
Widzę jak oceniłaś w swoim poście"LUD" czyli wyborców.
Myślę ,że nie zasłużyliśmy na taką ocenę.
Nie prosiłam Cię o wypowiadanie się w moim imieniu- mów za siebie i
o sobie oraz o skutkach Twoich decyzji .
Nie jest prawdą, że ja w każdej sprawie głosuję inaczej niż większość
Rady . Zawsze jednak głosuję wg własnego rozumu i sumienia a moje decyzje są niezależne .Dlaczego tak kłamiesz Basiu?Przecież można to sprawdzić w protokołach z Sesji czy komisji.
I wszystkie liczby jakie podaję czerpie z dokumentów,które są jawne i każdy może je sprawdzić. "Prawda jak oliwa zawsze wypłynie na wierzch"
Więc dlaczego zarzucasz mi nieprawdę?
Ja natomiast zgadzam się ze słowami, które wczoraj słyszałam ,że;... łatwo płynąć z nurtem rzeki ale kto płynie z tym nurtem ? tylko śnięte ryby i śmieci..". Ja zawsze wybieram sobie płynięcie pod prąd bardzo trudne . Ale dzięki temu zawsze jestem sobą i decyzje podejmuję niezależne.
Odpowiadam jedynie przed wyborcami i zawsze o tym pamiętam.
Pozdrawiam
Rzeczywiście liczby czerpiesz z dokumentów, ale podajesz je wybiórczo i nie do końca prawdziwie. Pierwszy przykład z wielu":budżet GOK-u. Rzeczywiście kiedyś ten budżet wynosił 180 tys., wówczas to w zrujnowanym budynku siedziała starsza pani i sprzątaczka, a o działalności nikt nie słyszał. Nawet poprzedni wójt, niezbyt wrażliwy na sprawy kultury widział konieczność zmiany. Budżet zwiększył do 450 tyś., zmienił dyrektora i rzeczywiście GOK-zaczął pracować.Mam nieco inny gust w sprawach kultury, więc ograniczenie działalności do kultury ludowej niezbyt mi odpowiadało, ale rzeczywiście organizowano wiele imprez, ograniczona, żeby nie powiedzieć żadna była działąlność wychowawczo-kulturalna. Kolejne zwiększenie budżetu GOK-U wynikało z włączenia w jego struktury budynku wielofunkcyjnego w Masłońskim, Kuźnicy i Choroniu, których działalność wcześniej finansowana była z innych działów. Obecny GOK tętni życiem od wczesnych godzin południowych, do późnego wieczora, a zajęcia znajdują w nim wszyscy chętni od dzieci do seniorów. Budżet GOK-u to budżet na działalność kulturalną we wszystkich sołectwach, nie tylko w Poraju. Podałaś więc prawdziwe cyfry, tylko czy naprawdę trzeba się zawsze wypowiadać w sprawach, o których ma się zaledwie blade pojęcie.Od gospodarki wodno-ściekowej do sportu i kultury? Może czasami trzeba przyznać racje innym, którzy też mają rozum i czyste intencje i widzieć sprawy nieco szerzej niż z perspektywy własnego podwórka?
-
- VIP
Barbaro
Dziękuję , za to że, potwierdzasz dane podawaną przeze mnie i uznajesz je za prawdziwe. Nie wiem czy to objaw dobrej woli czy sytuacja bez wyjścia dla Ciebie bo danych nie da się ukryć ani zafałszować.
Natomiast tu gdzie można pomanipulować faktami to nadal to czynisz.
Ciekawa jestem co napiszesz wyborcom na temat mojego wniosku do budżetu na 2014 złożonego dzisiaj na Komisji Budżetu w sprawie przeznaczenia więcej środków na drogi w tym na conajmniej jedną drogę w Żarkach Letnisku?
Głosowanie radnych z Żarek Letniska było następujące :
"za" mój głos,
"przeciw" głos Barbary,
"wstrzymał się " P.Klimek
Jak poprawimy stan dróg w gminie? Jak poprawimy stan dróg w Żarkach Letnisku skoro nasi radni tak głosują.
Przy takim stanie dróg będziemy płacić kolejne odszkodowania za wypadki / czego sobie i nikomu nie życzę/.
Barbaro dlaczego w pierwszym swoim poście w temacie " Nasze ulice"
napisałaś że jest zły stan dróg w Żarkach L. i należy to wziąć pod uwagę w budżecie na 2014r skoro teraz Twoje działanie zmierza w przeciwnym kierunku? Wogóle nie rozumię Twojego zachowania w tej sprawie.
Pozdrawiam
Dziękuję , za to że, potwierdzasz dane podawaną przeze mnie i uznajesz je za prawdziwe. Nie wiem czy to objaw dobrej woli czy sytuacja bez wyjścia dla Ciebie bo danych nie da się ukryć ani zafałszować.
Natomiast tu gdzie można pomanipulować faktami to nadal to czynisz.
Ciekawa jestem co napiszesz wyborcom na temat mojego wniosku do budżetu na 2014 złożonego dzisiaj na Komisji Budżetu w sprawie przeznaczenia więcej środków na drogi w tym na conajmniej jedną drogę w Żarkach Letnisku?
Głosowanie radnych z Żarek Letniska było następujące :
"za" mój głos,
"przeciw" głos Barbary,
"wstrzymał się " P.Klimek
Jak poprawimy stan dróg w gminie? Jak poprawimy stan dróg w Żarkach Letnisku skoro nasi radni tak głosują.
Przy takim stanie dróg będziemy płacić kolejne odszkodowania za wypadki / czego sobie i nikomu nie życzę/.
Barbaro dlaczego w pierwszym swoim poście w temacie " Nasze ulice"
napisałaś że jest zły stan dróg w Żarkach L. i należy to wziąć pod uwagę w budżecie na 2014r skoro teraz Twoje działanie zmierza w przeciwnym kierunku? Wogóle nie rozumię Twojego zachowania w tej sprawie.
Pozdrawiam
-
- VIP
Pisząc na forum nie mam zamiaru nikomu dokładać , chcę tylko aby mieszkańcy znali fakty :
-jak wygląda budżet gminy tzn. jakie są przychody i wydatki gminy,
-które działki położone w Żarkach Letnisku gmina sprzedała lub zamieniła
/np na pole w Jastrzębiu,/
-jakie są przerosty administracyjne,
-jak nasi radni głosują w sprawach dot. Żarek L. itp itd.
A wszystko po to aby każdy mieszkaniec mógł ocenić pracę władz gminnych w tym również radnych.
Ale na tym koniec. Zastosuję się do zaleceń Byłego i " wyluzuje" bo święta blisko i należy zmienić nastrój.
A z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia składam Wszystkim życzenia Zdrowych, Wesołych Swiąt , Wszelkiej Pomyślności
i Błogosławieńswa Dzieciątka Bożego.
ZP
-jak wygląda budżet gminy tzn. jakie są przychody i wydatki gminy,
-które działki położone w Żarkach Letnisku gmina sprzedała lub zamieniła
/np na pole w Jastrzębiu,/
-jakie są przerosty administracyjne,
-jak nasi radni głosują w sprawach dot. Żarek L. itp itd.
A wszystko po to aby każdy mieszkaniec mógł ocenić pracę władz gminnych w tym również radnych.
Ale na tym koniec. Zastosuję się do zaleceń Byłego i " wyluzuje" bo święta blisko i należy zmienić nastrój.
A z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia składam Wszystkim życzenia Zdrowych, Wesołych Swiąt , Wszelkiej Pomyślności
i Błogosławieńswa Dzieciątka Bożego.
ZP