Refleksje po sesji Rady Gminy Poraj.

Dyskusje na temat lokalnych problemów.
Post Reply
Zdzisława Polak
VIP

Refleksje po sesji Rady Gminy Poraj.

Post by Zdzisława Polak »

Szanowni Mieszkańcy
W dniu wczorajszym oglądałam przebieg Sesji Rady Gminy Poraj i podzielę się z Wami moimi refleksjami:
1/ nadal nie są czytane projekty uchwał,
2/ praktycznie nie ma żadnej publicznej dyskusji nad projektami uchwał,
3/ nikt z obserwujących osób nie jest w stanie zorientować się jakie prawo lokalne jest stanowione (czyli co jest zawarte w treści podejmowanych uchwał).
4/jeśli ktoś z mieszkańców chciałby uczestniczyć w Sesji Rady Gminy Poraj musi dzień wcześniej złożyć prośbę do Biura Rady i podać w którym punkcie i co chce zapytać. W żadnym samorządzie tak nie jest.
Ale najważniejsze:
Tą drogą składam serdeczne podziękowania Wiceprzewodniczącemu Rady Gminy Poraj Panu Mariuszowi Musialikowi za wystąpienie na Sesji w imieniu mieszkańców Żarek Letnisko z zapytaniem o dalsze etapy kanalizacji w Żarkach Letnisku. I proszę, aby ktoś z radnych starał się i wnioskował o podłączenie budynku Szkoły w Żarkach Letnisku do kanalizacji. Jestem też bardzo ciekawa dlaczego w tym etapie kanalizacji nasza Szkoła nie została podłączona do sieci kanalizacyjnej? Co było przyczyną zaistniałej sytuacji? Przecież pozostał tylko niewielki odcinek do ułożenia rur kanalizacyjnych, aby podłączyć Szkołę do sieci. Pozostawienie szkoły nadal z szambami jest wielkim błędem i pociąga za sobą nadal ogromne koszty wywozu ścieków. Jeśli tylko zostanie opublikowane nagranie z sesji Rady Gminy Poraj z dnia 25.09.2024 wrzucę tu link abyście mogli obejrzeć i ocenić sami.
Z. Polak
Ania
Stały bywalec

Re: Refleksje po sesji Rady Gminy Poraj.

Post by Ania »

Dzień dobry Pani Zdzisławo!
odnośnie Pani refleksji w punktach 1, 2 i 3 - zawsze na BIPie gminy Poraj projekty uchwał są podawane do publicznej wiadomości! Można zapoznać się a z pytaniami zwrócić się o wyjaśnienie (ja tak często robię).

Ot te z ostatniej sesji: https://bip.ugporaj.pl/a,836,projekty-u ... nia-2024-r

Spędzamy po kilka godzin na jednej komisji by te tematy szeroko i w różnych aspektach omówić.

Refleksja nr 4 - kłania się nisko Statut Gminy Poraj, paragraf 24, punt 3: (uchwalony 30.11.2018r.)
https://bip.ugporaj.pl/download/Uchwala ... 548325.pdf

A co najważniejszej refleksji - polecam posłuchać II sesji Rady Gminy Poraj z 23.05.2024r., od 1:09:31 https://ugporaj.sesja.pl/portal/videos/ ... 5d61b5503d
Pytanie odnośnie kanalizacji i podłączenia szkoły padło! Zarazem przykro, że Pani nie dostrzegła tego :(
A co do etapów kanalizacji - maj 2007r. powstał projekt kanalizacji wykonany przez Zakład Usług i Robót Wodnych Sp. z o.o. z Opola. Są tam uwzględnione etapy robót. Minęło tyle lat, tylu różnych Radnych się przewinęło i dopiero teraz powstają takie refleksję?

A proszę jeszcze napisać kiedy według Pani będą kolejne roboty związane z kanalizacją w naszej miejscowości czyli jaka jest odpowiedź Pani Wójt na pytanie Wiceprzewodniczącego? I czym się ona różni od odpowiedzi na moje pytanie na sesji z dnia 23.05.2024r?
Anna Słabosz-Ożga
Byly
VIP

Post by Byly »

Pani Polak to wszystko doskonale wie :lol: To taki styl tej Pani w sianiu dezinformacji, to styl całego jej ugrupowania :evil:
Zdzisława Polak
VIP

Proszę zobaczyć, ja tylko zachęcam mieszkańców Gminy do uczestnictwa w sesjach, oglądania nagrań i oceniania starań naszych Radnych i co? I jaka reakcja na mój post ? Sprawdziły się tylko 2 przysłowia "uderz w stół a nożyce się odezwą" i "tylko winni się tłumaczą".
Uwag mieszkańców nie zauważyłam.
Bardzo mnie to dziwi dlaczego nikt nic nie napisał ? Czy ludzi w ogóle nie interesuje co dzieje się w naszej Gminie? Czy może nie wiedzą o co pytać? Czy się boją?
Może będą jakieś refleksje po obejrzeniu ostatniej sesji z 25.09.2024? Oto link jak obiecałam https://ugporaj.sesja.pl/portal/videos/ ... fd05567855
Byly
VIP

Post by Byly »

Gdzieś tutaj można zobaczyć ile osób przeczytało dany post. Niestety nie umiem tego się doszukać. Sam jestem ciekaw ilu było czytających bo odpowiadających faktycznie prawie zero :|
Zdzisława Polak
VIP

Oj Były ale z Ciebie fachowiec nie potrafisz odczytać ile osób widziało post? Najlepiej to Ci wychodzi krytykanctwo - w tej dziedzinie masz sukcesy. Na ten moment post widziało 377 osób.
Post Reply