NOWY KOśCIół
NOWY KOśCIół
No i jak Wam się podoba pomysł proboszcza budowy nowego kościoła na Dzierżnie, tylko jak mieszkańcy Dzierżna udzwigną taki ciężar budowy?
Nowy Kościół
Można przeczytać na naszej stronie w ogłoszeniach parafialnych http://www.zarkiletnisko.pl/index.php?s ... 1509ba9078
Jak wynika z sondażu prowadzonego na forum żareckim mieszkańcy mają wiele zdrowego rozsądku w podejściu do budowy kościoła, niewielki procent tę ideę popiera zdecydowana większość jest przeciw. Myślę że nowy proboszcz nie zlekceważy zdania parafian przecież sam tego kościoła nie zbuduje, a mieszkańcy wiedzą że nie ma takiej potrzeby tylko niezdrowe ambicje.
bardzo dobry pomysl
kosciół byle gdzie byle naszego nie ruszali,poza tym ten w zupelnosci wystarcza
nowy kościół
Witam . To fakt , moim skromnym zdaniem kościół , który funkcjonuje obecnie jest wystarczający , wszyscy wiedzą jak to działa - zimą ilość uczestniczących w mszy jest ograniczona , a latem nie ma nic przyjemniejszego od stania lub siedzenia między sosnami . Kościół w obecnym kształcie wpisał się trwale w krajobraz miejscowości i jedyne co można zmienić to wymienić zadaszenie schodów , które fatalnie szpeci bryłę .....piszę o wymianie nie o rozbudowie kościoła..... jak to zrobić to zupełnie inna kwestia .
-
- VIP
A ja uważam ze ten kościół jest wystarczający, komu zimno na pewno znajdzie miejsce w środku. Coraz mniej ludzi chodzi do kościoła, za kilka lat może powstać taki sam problem jak teraz ze szkołami. Zamiast wydawać pieniądze na rozbudowę, proponuję te pieniądze wydać na budowę domu przedpogrzebowego. Mamy XXI wiek i taki dom powinien tutaj być.
Mam nieodparte wrażenie, że powiększenie tego kościoła to przerost ambicji proboszcza, a nie potrzeba parafian.Uważam, że tak jak jednoznacznie wypowiadaliśmy się przeciw budowie nowego kościoła tak bronić powinniśmy tego przed przebudową. Nie ma dobrej opcji przebudowy tak charakterystycznego obiektu, zostanie zniekształcony i zeszpecony. Wielkim zaniechaniem ze strony księdza Dewudzkiego było niewpisanie kościoła do rejestru zabytków to by go ochroniło przed nieodpowiedzialnymi zapędami.
Porafia
Ludzie jest nas coraz wiecej rodziny się powiększają domów przybywa i nie można patrzec jak ludzie stoją zimą na dworze a inni po prostu jadą do Myszkowa do kościoła bo nie chcą stać w zatłoczonym kościele lub na dworze przy minusowej temperaturze, więc powiększenie kościoła z zachowaniem obecnego kształtu jest nieodzowne bo wkrótce większość z nas i naszych rodzin nie będzie miała gdzie stać w naszym ciasnym kośiele. Są znakomici architekci co podołają naszym oczekiwanią co do architektury i wielkości kościoła, bez naruszenia obecnej konstrukcji kościoła. Powtarzam mozna rozbudować kościół na bazie dotychczasowego starego kościoła i będzie to z pozytkiem dla wszystkich mieszkańców naszego miasteczka.Pozdrawiam serdecznie
-
- VIP
Przenoszę dyskusje do właściwej zakładki i chcę pochwalić księdza proboszcza za rozsądek w sprawie budowy, czy rozbudowy kościoła. Wiem, że miał taki zamiar, bo mówił o tym w czasie pierwszej wizyty duszpasterskiej w moim domu.Ja uważam, że dobry duszpasterz "buduje kościół" siłą wiary swoich parafian, a nie budynkiem. Warto natomiast pomyśleć o budowie kaplicy do celów pogrzebowych, taka kaplica powstaje obecnie w Poraju. Pozdrawiam księdza proboszcza.
A ja mam nadzieję że kościół zostanie jednak rozbudowany. Uważam, że budowa nowego kościoła nie jest nam potrzebna ale w obecnym jest mało miejsca i jego powiększenie to dobry kierunek.
Uczestniczenie w mszy na wolnym powietrzu ma swój urok ale w pogodne ciepłe dni, w zimie natomiast jest to mało przyjemne.
Uczestniczenie w mszy na wolnym powietrzu ma swój urok ale w pogodne ciepłe dni, w zimie natomiast jest to mało przyjemne.
slimak wrote:A ja mam nadzieję że kościół zostanie jednak rozbudowany. Uważam, że budowa nowego kościoła nie jest nam potrzebna ale w obecnym jest mało miejsca i jego powiększenie to dobry kierunek.
Rozbudowa kościoła to jedno, a czy ktoś pomyślał o parkingu na samochody wiernych aby nie tarasowały ulic?
-
- VIP
No nawet, to ładnie wygląda. Mam tylko pytanie, czy księża mają tyle pieniędzy by im starczyło na budowę? Bo ja nie życzę sobie by chodzili po domach, przynajmniej do mojego i zbierali na rozbudowę kościoła. Nie chcę figurować na listach kościelnych, że nic nie dałem na budowę! Po za tymi wyjątkami wszystko jest OK.
kosciol w Zarkach nie jest zadnym zabytkiem gwoli scislosci istnieja budynki w Zarkach ktore sa starsze od kosciola i nie sa zliczane do zabytkow jezeli proboszcz chce budowac to niech to robi za wlasna kase a nie wyciaga lapy po nasze pieniadze gdyz jemu chodzi o kase wylacznie a nie o dobro ludzi ile przy okazji budowy skreci kasy to tylko Bog bedzie wiedzial i on . Wlasciwe to nie ma sie czego czepiac gdyz parafia to prywatny folwark i trzeba owieczki doic jak najwiecej sie da chyba chce wybudowac domek swojej kochanicy . Moze by sie rozliczyl z kasy ktora wplywa do parafii ilu pomogl sierotom oraz potrzebujacym .Zgodnie z prawem koscielnym wszystkie sakramenty sa za darmo ,sprobujcie wziasc slub za darmo ochrzscic dziecko lub kogos pochowac za darmo to sie przkonacie ktoremu Bogu sluzy proboszcz i jak to sie ma do uczciwosci oraz kto komu sluzy zgodnie z Ewangelia nie mozna sluzyc dwomBogom czyli mamonie i Bogu ,a moze w tym przypadku jest inaczej
Faktycznie jak chodzi się do kościoła tylko na Pasterkę to się jakoś wytrzyma na dworze bez względu na pogodę.
Jeżeli chodzi się do kościoła w każdą niedzielę i święta i czasem w tygodniu to nie jest obojętne czy wszyscy uczestnicy zmieszczą się w kościele i czy znajdą wolne miejsce nie tylko do stania ale i do siedzenia.
Wtedy byłoby wspaniale i do tego należy dążyć.
Jeżeli chodzi się do kościoła w każdą niedzielę i święta i czasem w tygodniu to nie jest obojętne czy wszyscy uczestnicy zmieszczą się w kościele i czy znajdą wolne miejsce nie tylko do stania ale i do siedzenia.
Wtedy byłoby wspaniale i do tego należy dążyć.
Ja to widzę tak; mnie się nikt o zdanie nie pytał czy uważam tą rozbudowa za potrzebna czy nie, wiec uważam to za sprawę tych którzy tego pragną, jak proboszcz czy parafianie którym zimno na dworze.
Zakładam, że skoro nie byłem pytany o opinie to nie będę pytany o datki.
Mi pasuje tak jak jest teraz i wiem, że cześć uczestników mszy spędza ją na zewnątrz, ale taki jest urok tej parafii - mi się to podoba, a jakby mi się nie podobało to bym przychodził wcześniej zająć sobie miejsce w środku.
Obawiam się że ten cały temat skłóci tylko parafian i spowoduje ze jedni do drugich będą chowali jakieś urazy. A za 10 lat okaże się ze ilość uczestników mszy spadła tak że w kościele będą pustki - bo nie oszukujmy się, społeczeństwo się laicyzuje, może u nas na wsi wolniej niż w mieście ale jest to fakt.
Zakładam, że skoro nie byłem pytany o opinie to nie będę pytany o datki.
Mi pasuje tak jak jest teraz i wiem, że cześć uczestników mszy spędza ją na zewnątrz, ale taki jest urok tej parafii - mi się to podoba, a jakby mi się nie podobało to bym przychodził wcześniej zająć sobie miejsce w środku.
Obawiam się że ten cały temat skłóci tylko parafian i spowoduje ze jedni do drugich będą chowali jakieś urazy. A za 10 lat okaże się ze ilość uczestników mszy spadła tak że w kościele będą pustki - bo nie oszukujmy się, społeczeństwo się laicyzuje, może u nas na wsi wolniej niż w mieście ale jest to fakt.
Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem zachowania obecnego kościoła, a jeżeli jest on za mały dla tej parafii to dlaczego nie można utworzyć nowej parafii w Masłońskim, miejscowości z długą historią, mającej liczne przysiółki. Byłoby to wygodniejsze dla mieszkańców, po co niszczyć ten kościół, skoro tam można zbudować nowy. Kościół i parafia powinna być bliżej ludzi.
Nowy kościół
Witam serdecznie;
Wracając do głównego tematu dyskusji ( z uwagi na fakt że wróciłam do Żarek po pół rocznej nieobecności ) uprzejmie proszę o informację , czy przedstawiona wizualizacja jest ostateczną wersją? kiedy mają zapaść decyzje w tej sprawie? czy to jedyna i ostateczna propozycja rozbudowy kościoła? Bardzo proszę o "oświecenie" mnie
Wracając do głównego tematu dyskusji ( z uwagi na fakt że wróciłam do Żarek po pół rocznej nieobecności ) uprzejmie proszę o informację , czy przedstawiona wizualizacja jest ostateczną wersją? kiedy mają zapaść decyzje w tej sprawie? czy to jedyna i ostateczna propozycja rozbudowy kościoła? Bardzo proszę o "oświecenie" mnie
Nowy kościół
Witam serdecznie;
Szkoda ,że jest to jedyna propozycja rozbudowy. Można rzec "szału nie ma"
Przyglądam się jeszcze raz projektowi i wydaje mi się ,że obecny kościół "ginie", widać tylko same dobudówki, które przytłaczają , że nie zauważa się prezbiterium.
Czy architekt nie powinien wyeksponować i ukazać piękna zabytku? Czy projekt nie powinien być tak stworzony aby nie utracić nic z piękna i jednocześnie zaspokoić potrzeby współczesnych ludzi?
Owszem jest potrzeba , aby uczestniczący w mszy nie mokli i nie marzli ,ale czy czasami nie jest to ich zdecydowany wybór? Czasami przyjemnie jest usiąść na ławkach przed kościołem.Ten kościół w otoczeniu drzew ma naprawdę wiele uroku. Czy potrzeba aż tak przytłaczającej rozbudowy? może wystarczyłoby inne niż obecne zadaszenie przed kościołem które nie razi?
Czy nie lepiej pomyśleć o Parafianach , którzy mają przed sobą daleką drogę do kościoła. Może za przykładem Papieża Franciszka należy iść w tym kierunku ? do ludzi?
Znamy wiele zabytków , które mimo że nie pełnią w pełni swych funkcji , nie są naruszane i ulepszane . Świat się laicyzuje i za kilka lat możemy mieć piękne kościoły, tyle że puste.
Wracając jednak do tematu : czy znane są koszty i termin rozpoczęcia robót?
Szkoda ,że jest to jedyna propozycja rozbudowy. Można rzec "szału nie ma"
Przyglądam się jeszcze raz projektowi i wydaje mi się ,że obecny kościół "ginie", widać tylko same dobudówki, które przytłaczają , że nie zauważa się prezbiterium.
Czy architekt nie powinien wyeksponować i ukazać piękna zabytku? Czy projekt nie powinien być tak stworzony aby nie utracić nic z piękna i jednocześnie zaspokoić potrzeby współczesnych ludzi?
Owszem jest potrzeba , aby uczestniczący w mszy nie mokli i nie marzli ,ale czy czasami nie jest to ich zdecydowany wybór? Czasami przyjemnie jest usiąść na ławkach przed kościołem.Ten kościół w otoczeniu drzew ma naprawdę wiele uroku. Czy potrzeba aż tak przytłaczającej rozbudowy? może wystarczyłoby inne niż obecne zadaszenie przed kościołem które nie razi?
Czy nie lepiej pomyśleć o Parafianach , którzy mają przed sobą daleką drogę do kościoła. Może za przykładem Papieża Franciszka należy iść w tym kierunku ? do ludzi?
Znamy wiele zabytków , które mimo że nie pełnią w pełni swych funkcji , nie są naruszane i ulepszane . Świat się laicyzuje i za kilka lat możemy mieć piękne kościoły, tyle że puste.
Wracając jednak do tematu : czy znane są koszty i termin rozpoczęcia robót?
Jestem za rozbudowa naszego już za ciasnego kościoła. Myślę, że Parafia i Kuria sfinansują tą rozbudowę z własnych środków. A samorząd nie będzie na ten cel łożył bo to w końcu nasze podatki. Jak ktoś będzie chciał się dołożyć do budowy to pewnie będzie mógł, ale bez żadnego przymusu. A co do wykonawcy to lepiej, żeby robiła to firma z naszej miejscowości lub z okolic.
-
- VIP
Były chyba myli pojęci. Rada i Wójt musi działać w imieniu wszystkich mieszkańców naszej miejscowości i gminy bez względu na wyznanie i przynależność polityczną bo od tego sa. Natomiast Parafia to podzbiór złożony z mieszkańców Żarek Let. Masłońskiego i Ostrowa (przypominam gmina Żarki) oraz innych dusz należących do nasze j Parafii. Nie należy mieszać ludziom w głowach i rozdzielić kościół od instytucji samorządowych i rządowych. Nasi parafianie sami zdecydują czy chcą pomóc w rozbudowie kościoła i dać na to ofiarę.
Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził, ale wybierając swoich przedstawicieli, dajemy im prawo do podejmowania decyzji, księdza jednak nie wybieramy, a budowa kościoła wymaga jednak poparcia większości mieszkańców, bo to oni muszą te budowę sfinansować. Tego poparcia jednak w Żarkach Letnisku nie ma , a nie wyobrażam sobie żeby o losach naszego zabytku decydowali mieszkańcy Masłońskiego czy Ostrowa.
Kingo 98
Proszę odpowiedz na jakiej podstawie sądzisz , że mieszkańcy Żarek nie poprą rozbudowy kościółka?. Czy może na podstawie głupiej sondy którą sama wymyśliłaś i sama po wielokroć głosujesz. Dlaczego eliminujesz z gry mieszkańców Ostrowa i Masłońskiego.? Przecież oni także należą do naszej parafii. Zachowujesz się jak Bacha czy ty nie masz z nią nic wspólnego? Wyhamuj i przestań dokuczać ludziom bo to zło , które wyrządzasz z pewnością wróci do ciebie.Łatwo jest schować swoję ja pod zmyślony nick i siać ferment.
Proszę odpowiedz na jakiej podstawie sądzisz , że mieszkańcy Żarek nie poprą rozbudowy kościółka?. Czy może na podstawie głupiej sondy którą sama wymyśliłaś i sama po wielokroć głosujesz. Dlaczego eliminujesz z gry mieszkańców Ostrowa i Masłońskiego.? Przecież oni także należą do naszej parafii. Zachowujesz się jak Bacha czy ty nie masz z nią nic wspólnego? Wyhamuj i przestań dokuczać ludziom bo to zło , które wyrządzasz z pewnością wróci do ciebie.Łatwo jest schować swoję ja pod zmyślony nick i siać ferment.
Last edited by widz on 27 May 2014, 19:52, edited 1 time in total.
-
Szkoda, że ważne dla naszej społeczności sprawy jak zwykle "lądują" w cieniu kłótni, pyskówek i ogólnego zamętu. Rozbudowa kościoła to ważna sprawa - dotyczy nie tylko nas samych, ale naszych dzieci i przyszłych pokoleń. Należy rozważnie podejść do tematu rozbudowy kościoła bo zmieniamy przez to nie tylko naszą przyszłość ale też naszą przeszłość. Kościół w obecnym kształcie stanowi nierozerwalny element kultury i historii naszej miejscowości. Uważam, że osoby wierzące i przede wszystkim praktykujące powinny zabrać w tej dyskusji donośny głos. Mnie nie podoba się przedstawiony projekt rozbudowy kościoła, niemniej jednak uważam że istniejący Kościół jest za mały. Wystarczy "spróbować" dostać się do środka kościoła zimą. Ludzie stoją ściśnięci jak sardynki. Jeśli ktoś uważa, że w takich warunkach można w skupieniu uczestniczyć we mszy i rozważać np. czytania czy z uwagą słuchać kazania to serdecznie pozdrawiam taką osobę. Wydaje mi się, że niektóre osoby zapomniały po co w ogóle ludzie chodzą do kościoła. Przecież tu nie chodzi o ilość a jakość. A co z osobami niepełnosprawnymi, kobietami w ciąży, dziećmi czy osobami starszymi? Dla takich osób zawsze brakuje miejsc w obecnej sytuacji. Kościół należy rozbudować tak, by spełniał nasze oczekiwania i potrzeby, współgrał z naszą historią i kulturą czy tradycją. Może warto pomyśleć o dodatkowych mszach?? Skupmy się na problemie!! Wspólnie poszukajmy rozwiązań...
-
- VIP
..... tak się zastanawiam, po obejrzeniu wizualizacji kościoła na stronie, (pomijając sens rozbudowy) czy inwestycja w projekcie koncepcyjnym zmieści się na działce ?..... skoro powstała wizualizacja jest jakiś projekt zagospodarowania terenu w którym widać ile miejsca pozostało na działce, są określone odległości od obecnego ogrodzenia lub granic działki, jest jakiś wstępny układ funkcjonalny - jak pokazywać to wszystko, a nie tylko obrazek który w otoczeniu jakichś dziwnych drzew i krzewów "upośledza" sytuację która mogła by być w miejscu lokalizacji ..... może ksiądz pochwali się resztą projektu ?...... a może koncepcję wkleić w zdjęcie z natury? będzie pełny obraz do dyskusji ..... [/b][/u]
-
- VIP