BASEN modernizacja

Dyskusje na temat lokalnych problemów Solectwa
Post Reply
Ania
Ekspert

BASEN modernizacja

Post by Ania »

Poniżej link z pełną dokumentacją odnośnie modernizacji basenu:
https://powiatmyszkowski.logintrade.net ... c2165.html

Można się zapoznać z tym co faktycznie się proceduje.
Anna Słabosz-Ożga
Ania
Ekspert

Re: BASEN modernizacja

Post by Ania »

Z powyższego linka możemy odczytać, że firma z Knurowa - "Topatotera" Sp. z o.o. wygrała przetarg za 2 696 585,37zł na modernizację basenu.
Obecnie trwają prace projektowe a na wiosnę ma rozpocząć się realizacja.

A oto co dokładnie będzie wykonane (wg umowy) do końca roku 2025:
Etap I :
a) zabezpieczenie wybranych fragmentów niecki, które są w złym stanie technicznym,
b) odtworzenie i zmodernizowanie stref spacerowych, rekreacyjnych i wypoczynku, które udostępnione będą całorocznie:
 zagospodarowanie północnego brzegu niecki basenu kąpielowego poprzez budowę pomostów, tarasów, altany na wyspie,
 zagospodarowanie terenów zielonych poprzez remont i budowę ścieżek spacerowych, miejsc wypoczynku z ławkami, leżakami, altan piknikowych, żagli zacieniających,
 modernizacja strefy rekreacji – budowa placu zabaw dla dzieci z minimum 3 urządzeniami zabawowymi,
 odtworzenie oświetlenia parkowego wraz z instalacją monitoringu oraz montaż girland świetlnych,
 zadbanie o czystość: przesianie i wymiana piasku na plaży, instalacja śmietników, w tym śmietników do segregacji odpadów,
 montaż monitoringu (6 kamer).
c) odtworzenie sezonowych funkcji rekreacyjnych poprzez budowę magazynu na sprzęt pływający i zakup kajaków, rowerków wodnych, desek SUP.
Anna Słabosz-Ożga
Igor
VIP

Post by Igor »

A etgap II ? Ad calendas grecas...
memento
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi... Oby nie było jak z kanalizacją😅
Anna Słabosz-Ożga
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Do końca miesiąca Wykonawca winien uzyskać ostateczna decyzję pozwalającą rozpocząć modernizację natomiast na sesji Rady Powiatu w dniu 29.05.2025r. Wykonawca uzyskał pozytywną decyzję o wydłużenie okresu realizacji o 2 miesiące (ostateczny koniec to luty 2026r.)
Anna Słabosz-Ożga
Igor
VIP

Post by Igor »

Zdumiewające milczenie w tej sprawie niejakiej Zdzisławy P, powiatowej radnej nota bene. Rzeczywiście jakieś inwestycyjne fatum zawisło nad naszą miejscowością i nawet kwiatki w gazonach nie"'upiększają urokliwego' centrum

'

'
memento
Zdzisława Polak
VIP

Post by Zdzisława Polak »

Do Igora
Niejaki to jesteś Ty, anonimowy Igorze.
Proszę się mnie nie czepiać. Proszę w końcu uwierzyć, że w/s basenu robię wszystko, co tylko jest możliwe i nie odpuszczam. Informacje w tej sprawie przekazuję Wam na bieżąco, ale tylko wtedy jak coś ulega zmianie. Przekazywałam wiele razy , że teren basenu została przekazany notarialnie Powiatowi myszkowskiemu , pozyskaliśmy na te inwestycje środki finansowe, dołożyliśmy środki własne z budżetu powiatu, jest wykonany projekt, jest wyłoniony wykonawca i inspektor nadzoru. Wykonawca ostatnio poprosił ostatnio o wydłużenie terminu wykonania o 6 m-cy,( otrzymali zgodę tylko na 2 m-ce). To przedłużenie terminu zakończenia remontu basenu jest spowodowane nowym podziałem działek z wniosku Gminy Poraj ( co jest dla mnie niejasne i niezrozumiałe) . Reasumując wszystko idzie ku dobremu i proszę być spokojnym, Powiat myszkowski basen wyremontuje. Termin zakończenia remontu to już początek 2026 roku. Proszę sobie przypomnieć, że przez tyle lat gminny basen był nieczynny i nie było takiego ataku na Wójta i radnych gminnych, a teraz kiedy wzięliśmy sprawy w ręce powiatu to jest niesamowity atak i jazgot. Proszę się uzbroić w cierpliwość i w sezonie letnim 2026 w basenie będziemy się kąpać.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Igorem nie jestem ale chciałam dopytać Pani Zdzisławy (w odpowiedzi na ostatnią treść) - jaki jest plan na wysprzątanie niecki basenu? Gdyż woda została spuszczona a osad zakwitł.
Czy faktycznie będzie można się kąpać w 2026r skoro niecka nie będzie w żaden sposób ruszona oraz nie powstanie żadna instalacja oczyszczająca wodę?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

W sprawie remontu basenu robię wszystko co w mojej mocy - pytam, sprawdzam, dbam o zapewnienie środków finansowych w budżecie, itp., ale jak wiemy decyzje strategiczne podejmuje Pan Starosta wraz z Zarządem, dlatego zapytania o szczegóły proszę kierować do Starosty.
W ubiegłym roku zorganizowałam w remizie OSP w Żarkach Letnisku Zebranie w tej sprawie można było przyjść i pytać bezpośrednio Pana Starostę.
W dniu 18.06.2025 o godz 8:30 mamy Sesję Rady Powiatu w Myszkowie zapraszam zainteresowanych.
Odpowiadając na pytania Pani Anny - radnej gminnej informuję, że teren budowy został przekazany wykonawcy i nie ma tu mowy o jakimś sprzątaniu niecki basenu. Z wszelkich planów i zawartych umów wynika, że w sezonie letnim roku 2026 będziemy się w basenie kąpać.
Pani Anno proszę mnie nie już nie dopytywać , ponieważ Pani też ma dostęp do tych informacji z racji pełnienia funkcji inspektora nadzoru. Jeśli Pani się postara i sumiennie wykona swoje obowiązki inspektora nadzoru, to będziemy mieć w przyszłym roku basen cudny, bez żadnych usterek.
Życzę powodzenia, bo wszystkim nam na tym zależy.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Oj Pani Zdzisławo :)
Proszę się nie obrażać ale sama mnie Pani natchnęła na nadzorowanie tematów związanych z basenem.
1. WAŻNE - nieprawdą jest jakoby teren basenu został przekazany Wykonawcy!!! Proszę dokładnie sprawdzać informacje jaki Pani przekazuje dalej (...)
2. Dopóki przekazany nie zostanie (ok miesiąc) - można zrobić coś z niecką. Jako Radna ma Pani dostęp do informacji więc może Pani sobie sprawdzić za ile Wykonawca zaproponował wyczyszczenie niecki... Po ostatniej społecznej akcji sprzątania i pewnego "donosu" - nikt już się tego nie podejmie.
3. Wykonawca nie ma w zakresie wysprzątania niecki więc wykona swój zakres i w tym co jest "będzie można się kąpać" - według Pani?
4. Z wszelkich umów i dokumentów wynika, że modernizacja nie dotyczy niecki a basen dalej będzie pełnił funkcję rekreacyjną (będzie można popływać np kajakami, rowerkami).
Jeżeli miałaby by Pani ochotę się jednak spotkać i porozmawiać - można by pewne tematy lepiej poprowadzić.
Natomiast zawsze trzeba podkreślić, że będzie dużo ładniej aniżeli obecnie! I za to jesteśmy wdzięczni :) A może jednak uda się pozyskać kolejne finansowanie i realizować następny etap :)
Anna Słabosz-Ożga
zg
VIP

Post by zg »

Już niedługo kończy się lato, a jedyne prace wykonane na basenie to powieszone łańcuchy na furtkach i bramach....
Last edited by zg on 17 Aug 2025, 10:08, edited 1 time in total.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Za działania Starostwa nie odpowiadam (...) Pozwolenie na budowę zostało wydane ale musi się jeszcze uprawomocnić.
Bardzo liczę, że uda się jeszcze w te wakacje zrobić coś więcej :) Na pewno przekazać Wykonawcy i zamknąć teren budowy :)
Anna Słabosz-Ożga
zg
VIP

Post by zg »

Aniu, nie mam do Ciebie żadnych uwag, myślę tylko, że pozostawienie odkrytej niecki basenu w takim stanie na zimę spowoduję tylko spotęgowanie zniszczeń.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Ja troszkę się dziwię, że to tak wygląda 😔
Wykonawca też jest gotowy działać!
Pozostawienie niecki bez wody od jesieni zeszłego roku to był taki pomysł jak dokładnie widać efekt.
Wykonawca na dniach przystąpi do wykonywania robót tylko musi mieć formalności załatwione ze Starostwem!
Anna Słabosz-Ożga
zg
VIP

Post by zg »

No właśnie, znowu procedury biorą górę nad zdrowym rozsądkiem, oby nie było tak jak w przypadku naszego amfiteatru.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

"Procedury" i może tak to tu zostawmy...
Decyzja prawomocna jest!
Jutro zostanie przekazany teren Wykonawcy!
Anna Słabosz-Ożga
Arkowski1981
Mieszkaniec

Post by Arkowski1981 »

Prace ruszyły!
Dziś kilku Panów było obecnych na obiekcie, coś tam postukali po nabrzeżu, powyrywali chwasty i luźne kawałki betonu.
Ważne że się zaczęło :)
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Teren został przekazany 20.08.2025r. Kilku Panów pracowników i geodeta!😉
W przyszłym tygodniu będzie sprzęt.
Zakres duży nie jest a Wykonawca podtrzymuje termin etapu I - do 03.2026r.
Anna Słabosz-Ożga
zg
VIP

Post by zg »

Ruszyły jakiś prace na basenie?
Arkowski1981
Mieszkaniec

Post by Arkowski1981 »

Tak, w piątek po południowej stronie grupa pracowników czyściła betonowy brzeg i założono jakieś szalunki przy największych ubytkach.
Zdzisława Polak
VIP

W związku z licznymi, nagminnymi pytaniami kierowanymi bezpośrednio do mnie w sprawie modernizacji basenu kąpielowego w Żarkach Letnisku, zwróciłam się do Pana Starosty i do Działu Inwestycji w Starostwie Powiatowym w Myszkowie. Otrzymałam kopie projektu budowlanego zagospodarowania tego terenu, z którego wynika, że planuje się wykonanie :
1.Pomosty stałe i pływające.
2.Przystań (pomost pływający na pływakach).
3.Budynek wypożyczalni
4. Place rekreacyjno -wypoczynkowe, wiaty piknikowe, żagle zacieniające.
5. Altana na wyspie.
6. Plac zabaw z kilkoma sprzętami (wieża ze ślizgiem, huśtawka, karuzela).
7. Plac pod food trucki.
8.Ścieżka z kostki betonowej.
9. Nowe ogrodzenie basenu z paneli siatkowych wraz z bramą i furtką.
Dodatkowo:
1.monitoring
2. piktogramy (w tym np. zakaz kąpieli)
regulaminy 5 tablic.
Proszę o wypowiedzi w tej sprawie.
Moim skromnym zdaniem uważam , że:
- nie jest potrzebna wymiana ogrodzenia, gdyż obecny parkan jest dobry, ładny i trwały. Można jedynie wykonać ogrodzenie tam gdzie go nie ma czyli od południowej strony basenu.
- nie jest nam potrzebny budynek na wypożyczalnie kajaków , gdyż my mieszkańcy nie chcemy kajaków na naszym basenie. Dzisiaj byłam na placu budowy rozmawiałam z wykonawcą i również podziela moje zdanie.
Wobec powyższego proszę o Pąństawa uwagi i opinie w/s planowanego zakresu prac na naszym basenie.
Zdzisława Polak
Ania
Ekspert

Post by Ania »

W 2023r. Powiat Myszkowski przejął basen.
Powstała koncepcja, PFU (zostało zaakceptowana) a na ich podstawie - projekt architektoniczno-budowlany.
W 2024r. odbyło się spotykanie w starostwie. Później Pani Zdzisława zorganizowała spotkanie w naszej remizie ze Starostą.
Od początku zaznaczano co będzie w I etapie wykonane. Było to opisane i określone. Zamawiający czyli Powiat to określił i zaakceptował.

Pani Zdzisławo - jest Pani w Radzie Powiatu więc jakim cudem wcześniej tego Pani nie wiedziała?!!! Było to ogólnodostępne!
Na to "skromne zdanie" jest przynajmniej o ponad rok za późno!
I teraz nie ma co krytykować działań Starostwa tylko pozyskiwać środki na kolejne etapy!
Moglibyśmy mieć nic a będziemy mieć coś! I za to trzeba być wdzięcznym!!!
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Pani Radna Anno
Żle Pani odebrała moją informacje na temat I etapu modernizacji basenu kąpielowego w Żarkach Letnisku. Przekazując te informacje naszym mieszkańcom odpowiedziałam na zadawane mi pytania i liczyłam na opinie naszych mieszkańców w tej tej sprawie, a Pani jak zwykle opiniuje mnie i krytykuje moje działania, o których nie ma pani pojęcia. ( Jest mi z tego powodu przykro.)
Jak widać "zmienia Pani punkt widzenia wraz ze zmianą punktu siedzenia". Bez względu na to, że została Pani zatrudniona na stanowisku inspektora nadzoru tego etapu budowy, nadal jest Pani mieszkanką Żarek Letniska i radną gminną , dlatego szczególnie należy zadbać o interes i dobro naszych mieszkańców.
Mimo wszystko liczę na współpracę w/s basenu a nie połajanki.
Z. Polak
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Pani Zdzisławo :)
1.To może w prostszej formie - co ma Pani teraz na celu krytykując to co Powiat Myszkowski od wiosny 2024r procedował? Przecież Pani jest Przedstawicielką Rady Powiatu!!!
2. Uważa Pani, że żale z Facebooka czy forum żareckiego zostaną uwzględnione obecnie?
3. Co Pani może powiedzieć / napisać Mieszkańcom o kolejnych etapach modernizacji?
4. Skąd Pani bierze interpretacje zatrudnienia skoro był przetarg i trzeba było wykazać się kompetencjami(nie mylić ze znajomościami!!) i najniższą oferowaną cenę? Jako Radna ma Pani dostęp do różnych informacji - proszę sprawdzić za jaką kwotę wygrała firma, którą reprezentuje a jakie były kolejne racjonalne oferty. Po co - tylko po to by patrzeć co się mówi i pisze a jaka jest prawda!!! Tak, znalazłam na to czas bo w mojej miejscowości nie toleruje byle jakości i wprowadzania innych w błąd!
5. Brałam udział, jeszcze nawet nie jako inspektor, w kilku spotkaniach na temat basenu. Pani była na 1.

Rzeczowo więc proszę odnieść się do powyższych tematów i nie mierzyć każdego swoją miarą.
Ale - przede wszystkim - co Pani powyższy wpis ma na celu? Kto źle obrał koncepcję? Kto, wg Pani, odpowiada za I etap modernizacji? Kto lobbował modernizację basenu w takiej formie?
Podkreślam, że od początku była zaplanowana modernizacja bez niecki! Powstaną pomosty, altany, wiata na sprzęt rekreacji wodnej, plac zabaw i podkreślany był fakt, że nie będzie możliwości kąpieli.
Kilkukrotnie proponowałam spotkanie. Wystarczyło trochę chęci do rozmowy.
Jest jeszcze kilka opcji, które jako zmiany nieistotne można wprowadzić i tak np uda się zmienić urządzenia placu zabaw z identycznych z placu gminnego na jedno - bardziej atrakcyjne.
Ale to trzeba najzwyczajniej - interesować się i rozmawiać.
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Pani Anno
Proszę się ogarnąć i skończyć z tym atakiem na mnie. Kto Pani dał uprawnienia "prokuratora" do przesłuchiwania mnie publicznie i traktowania mnie jak "oskarżonego" winnego za wszystko.
Proszę zająć się sobą, a mnie nie ograniczać wolności słowa. Do mieszkańców będę przekazywać informacje prawdziwe niczego nie ukrywając, bo jestem do tego zobowiązana.
Na tym zakończyłam publiczną dyskusję z Panią. I proszę mnie już więcej nie dręczyć.
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Na prawdę nie należy się obrażać.
Gdzie atak na Panią? Narazie to obraża Pani mnie więc
proszę zmienić ton w stosunku do mojej osoby.
Ja jestem bardzo ogarnięta i patrzę obiektywnie.
Proszę ten wątek prześledzić od początku, poczytać pfu, i wrócić do Pani wypowiedzi z wiosny 2024r.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Słabosz-Ożga
zg
VIP

Post by zg »

Polska to taki dziwny kraj, gdzie się chce wymieniać to co dobre zamiast tego co popsute, pewnie ktoś w łapę dostał...
Mamy już na basenie jeden zrujnowany budynek, potrzebny nam następny?
Z tego co czytam, będziemy mieli w Żarkach drugą Wenecje, kajaki, gondole, mosty i kładeczki, tylko gdzie będziemy się kąpać ???
Ania
Ekspert

Post by Ania »

Modernizacja basenu - dla tego etapu - nigdy nie zakładała, że będzie można się w nim kąpać!
W innym etapie była mowa o budowie pełnowymiarowego basenu na zbiorniku jednak o mniejszych wymiarach jak cała niecka tak by technologię basenową można było utrzymywać.
Basen musi być utrzymywany cały rok a dni, w których można z niego skorzystać jest relatywnie mało w roku.

Wiata (to nie budynek w rozumieniu przepisów prawa budowlanego) na sprzęt do rekreacji wodnej czyli kajaki, rowerki, deski SUP - też były od początku zakładane. Jest ona zaprojektowana z drewna. Tak jak pozostałe altany itp.

Na spotkaniu organizowanym przez Powiat w dniu 27.05.2024r. w budynku starostwa, Projektant bardzo dokładnie przedstawił zakres.
Mimo naszego początkowego rozczarowania, cieszymy się, że jednak będzie lepiej i mocno trzymamy kciuki, że Powiat pozyska kolejne środki na następne etapy!
Anna Słabosz-Ożga
Post Reply