Niepokój w oświacie
Niepokój w oświacie
Franio ma na temat oświaty lepsze informacje niż obecny wójt. Nie wiem jakie zmiany w oświacie mogą planować inni kandydaci, ale Łukasz Stachera nie lubi zmian rewolucyjnych, nie przeprowadzał ich przez 4 lata i w naszym programie wyborczym takich zmian nie zakładamy. To co z pewnością powinno ulec zmianie to STATUS szkoły w Kużnicy Starej, ale i w tej kwestii nasze plany dotyczą rozszerzenia jej funkcji, nie podam szczegółów by nie zapeszyć.
STRASZENIE LUDZI to stara taktyka wyborcza, jak ma się kiepski program to się ludzi straszy., najpierw było ZADŁUŻENIE teraz OŚWIATA.
STRASZENIE LUDZI to stara taktyka wyborcza, jak ma się kiepski program to się ludzi straszy., najpierw było ZADŁUŻENIE teraz OŚWIATA.
-
- VIP
Barbaro
To nie jest straszenie ludzi tylko fakty , które są niezbyt miłe.
Oświata nie otrzymała jeszcze II raty socjalnego i od lipca nie są płacone składki na ZUS. Przecież to potwierdził Pan Wójt na Sesji Rady Gminy , kiedy o to pytałam. Oczywiście Ty jak zwykle na sesji zaprzeczałaś jak i teraz, czy może już zapomniałaś?.
Pozdrawiam
To nie jest straszenie ludzi tylko fakty , które są niezbyt miłe.
Oświata nie otrzymała jeszcze II raty socjalnego i od lipca nie są płacone składki na ZUS. Przecież to potwierdził Pan Wójt na Sesji Rady Gminy , kiedy o to pytałam. Oczywiście Ty jak zwykle na sesji zaprzeczałaś jak i teraz, czy może już zapomniałaś?.
Pozdrawiam
Franio, rzeczywiście jesteś "dobrze poinformowana" lepiej nawet niż ja sama, bo mnie nic nie wiadomo o moich "planach w sprawie oświaty". Bardzo cierpisz z powodu nieodprowadzonych składek na ZUS, nie bardzo wiem dlaczego ciebie tak to martwi, ale pragnę cię uspokoić na ostatniej sesji dokonaliśmy kolejnego zwiększenia budżetu oświaty więc i na ZUS wystarczy
A jeżeli wygramy wybory, na gwiazdkę dostaniecie wszystkie wyrównania, , za "oszczędnego" wójta nie ręczę.
A jeżeli wygramy wybory, na gwiazdkę dostaniecie wszystkie wyrównania, , za "oszczędnego" wójta nie ręczę.
-
- VIP
Franio ...... chodzisz Ty do kosciola ? mnie sie wydaje ze Twoja wiara to takie dmuchanie w trabe a nie slychac melodii .... jak mozesz ze spokojnym sumieniem powtarzac ze ktos klamie i kreci i oszukuje ....i to piszesz imiennie , jesli masz jakies konkretne zarzuty to dawaj na forum , bo jak do tej pory to jeden post powtarzasz jak mantre , tu widze ze BARBARA .... trzesie cala gmina , pytam wiec gdzie w tym czasie sa inni radni ? ponoc jedna osoba nic nie moze , a tu sie okazuje ze wszystkiemu co zle winna BARBARA ... troche wiecej empatii a moze jesli nie jestes jednym z" nich"to troche pokory !!!
-
- VIP
To samo moge napisac o tobie Franio .... jestes adwokatem p. Polak albo rodzina .... w moim przypadku mylisz sie , jestem zwyklym mieszkancem Z-L ale nie cierpie takiej msciwosci , kazdy z nas ma swoich faworytow w wyborach ,ale nikt tak po chamsku nie pisze na forum tak jak ty !!
ja zycze p .Polakowej aby ja wybrano i na wojta i na radna , w przeciwienstwie do ciebie nie czuje nienawisci do p . Polak .....
!!
ja zycze p .Polakowej aby ja wybrano i na wojta i na radna , w przeciwienstwie do ciebie nie czuje nienawisci do p . Polak .....
!!
spajdermen ...nie będe się zniżala do TWOJEGO POZIOMU..ale muszę Ci uswiadomić , że ja , moja rodzina , znajomi idziemy głosowac na p. Polakową , bo jest jedyną osobą , która ma odwagę głosno mówic prawdę .
Nie rozumię , dlaczego sie tak wkurzyłaś i wyzwałas mnie od CHAMÓW , czyzby słońce mocno GRZAŁO NA TARGOWISKU
Nie rozumię , dlaczego sie tak wkurzyłaś i wyzwałas mnie od CHAMÓW , czyzby słońce mocno GRZAŁO NA TARGOWISKU
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
Barbaro
Ja się nie muszę nikogo pytać, czy nauczyciele i pracownicy Oświaty otrzymali należne im środki finansowe bo doskonale wiem, że nie. Wiem również, że od lipca 2014 r. nie są odprowadzane składki do ZUS i wiem o konsekwencjach jakie zastosował ZUS. Dyrektorzy szkół i nauczyciele też o tym wiedzą doskonale. Takie są fakty, taka jest prawda.
Proszę Cię, nie wracaj już do tego.
Wyluzuj się , wybory mamy już za sobą. Przestań ze mną walczyć bo to nic Ci nie da, a kampania wyborcza jest zakończona.
Pozdrawiam
ZP
Ja się nie muszę nikogo pytać, czy nauczyciele i pracownicy Oświaty otrzymali należne im środki finansowe bo doskonale wiem, że nie. Wiem również, że od lipca 2014 r. nie są odprowadzane składki do ZUS i wiem o konsekwencjach jakie zastosował ZUS. Dyrektorzy szkół i nauczyciele też o tym wiedzą doskonale. Takie są fakty, taka jest prawda.
Proszę Cię, nie wracaj już do tego.
Wyluzuj się , wybory mamy już za sobą. Przestań ze mną walczyć bo to nic Ci nie da, a kampania wyborcza jest zakończona.
Pozdrawiam
ZP
Last edited by Zdzisława Polak on 05 Dec 2014, 10:00, edited 1 time in total.
-
- VIP
W dniu dzisiejszym na Sesji nadzwyczajnej sam Pan Wójt powiedział,że
stan zobowiązań Gminy Poraj w stosunku do Oświaty wynosi około 1.900.000 zł.
Powiedział również,że nic nie wiedział jako Organ Prowadzący Szkoły o blokadzie kont zastosowanej przez ZUS w jednostkach oświatowych -szkołach w Gminie Poraj
Pozdrawiam nauczycieli i podziwiam za wytrwałość w oczekiwaniu.
stan zobowiązań Gminy Poraj w stosunku do Oświaty wynosi około 1.900.000 zł.
Powiedział również,że nic nie wiedział jako Organ Prowadzący Szkoły o blokadzie kont zastosowanej przez ZUS w jednostkach oświatowych -szkołach w Gminie Poraj
Pozdrawiam nauczycieli i podziwiam za wytrwałość w oczekiwaniu.
-
- VIP
Kigo 98
Myślałam, że wiesz na co wszyscy pracownicy Oświaty w tym nauczyciele czekają bo już kilkakrotnie o tym były posty.
Nieuregulowane zobowiązania gminy wobec ZUS-u mają ogromne znaczenie dla pracownika od którego nie jest zapłacona składka do ZUS.
Jest to przecież ubezpieczenie pracownika t.j. składka emerytalna, rentowa, chorobowa, wypadkowa, składka zdrowotna, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Jeżeli nie płacone jest ubezpieczenie to pracownik nie ma prawa do skorzystania z w/w ubezpieczeń .
I tak:
- nieopłacona składka emerytalna obniża podstawę przyszłej emerytury,
- -"- składka rentowa obniża podstawę przyszłej renty,
- -"- składka chorobowa to nie wypłacenie zasiłku chorobowego,
- -"- składka ubezp.wypadkowego to brak odszkodowania za wypadek, itd.
Ale, co ja Ciebie mam uczyć, przecież nauka kosztuje.
A Ty i tak wszystko wiesz "najlepiej".Podpytasz a potem krytykujesz.
Myślałam, że wiesz na co wszyscy pracownicy Oświaty w tym nauczyciele czekają bo już kilkakrotnie o tym były posty.
Nieuregulowane zobowiązania gminy wobec ZUS-u mają ogromne znaczenie dla pracownika od którego nie jest zapłacona składka do ZUS.
Jest to przecież ubezpieczenie pracownika t.j. składka emerytalna, rentowa, chorobowa, wypadkowa, składka zdrowotna, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Jeżeli nie płacone jest ubezpieczenie to pracownik nie ma prawa do skorzystania z w/w ubezpieczeń .
I tak:
- nieopłacona składka emerytalna obniża podstawę przyszłej emerytury,
- -"- składka rentowa obniża podstawę przyszłej renty,
- -"- składka chorobowa to nie wypłacenie zasiłku chorobowego,
- -"- składka ubezp.wypadkowego to brak odszkodowania za wypadek, itd.
Ale, co ja Ciebie mam uczyć, przecież nauka kosztuje.
A Ty i tak wszystko wiesz "najlepiej".Podpytasz a potem krytykujesz.
Last edited by Zdzisława Polak on 05 Dec 2014, 10:02, edited 1 time in total.
-
- VIP
Pani Zdzisławo ja nie podpytuje, ja pytam, a osoba publiczna jaka jest radny nie może być tak drażliwa i każde zdanie odmienne traktować jako krytykę. To co pani napisała o skutkach niepłacenia ZUS-u jest prawdziwe ale tylko częściowo, takie są skutki jeżeli składek się nie płaci. Jeżeli płaci się je z opóźnienie płaci się tylko odsetki, więc nadal nie rozumiem po co pani szerzy te hiobowe wieści. Proszę teraz przedstawić na tym forum swój program naprawczy, przecięż kandydując na wójta na pewno pani taki program miała.
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
W lutym samorządy muszą poinformować m.in. nauczycielskie związki zawodowe o dodatkach uzupełniających, jakie należały się nauczycielom za 2014 r. Sami nauczyciele już od dawna powinni mieć pieniądze na kontach
31 stycznia upłynął termin wypłaty przez samorządy nauczycielom jednorazowych dodatków wyrównawczych. Nie są to żadne „czternastki” ani ekstrapremie, lecz pieniądze, które nauczyciele powinni otrzymywać z regularną pensją. Ale nie otrzymują. – Jednorazowe dodatki uzupełniające nie są dodatkowym wynagrodzeniem nauczycieli, ale instrumentem dyscyplinującym samorządy do wywiązywania się ze swoich ustawowych obowiązków – przypomniał prezes ZNP Sławomir Broniarz.
Dodatki uzupełniające to pomysł Ministerstwa Edukacji Narodowej, który funkcjonuje już szósty rok. Dodatek jest wyrównaniem między tym, co samorząd powinien nauczycielom na swoim terenie – zgodnie z Kartą Nauczyciela – wypłacić (tzw. nauczycielskimi średnimi), a tym, co faktycznie przelewał im w poprzednim roku na konta. Krótko mówiąc, dodatki uzupełniające muszą wypłacić tylko te samorządy, które zaniżały nauczycielskie pensje.
(...)
31 stycznia upłynął termin wypłaty przez samorządy nauczycielom jednorazowych dodatków wyrównawczych. Nie są to żadne „czternastki” ani ekstrapremie, lecz pieniądze, które nauczyciele powinni otrzymywać z regularną pensją. Ale nie otrzymują. – Jednorazowe dodatki uzupełniające nie są dodatkowym wynagrodzeniem nauczycieli, ale instrumentem dyscyplinującym samorządy do wywiązywania się ze swoich ustawowych obowiązków – przypomniał prezes ZNP Sławomir Broniarz.
Dodatki uzupełniające to pomysł Ministerstwa Edukacji Narodowej, który funkcjonuje już szósty rok. Dodatek jest wyrównaniem między tym, co samorząd powinien nauczycielom na swoim terenie – zgodnie z Kartą Nauczyciela – wypłacić (tzw. nauczycielskimi średnimi), a tym, co faktycznie przelewał im w poprzednim roku na konta. Krótko mówiąc, dodatki uzupełniające muszą wypłacić tylko te samorządy, które zaniżały nauczycielskie pensje.
(...)
Czytając takie artykuły i komentarze pod nimi, to ja za bardzo bym nie martwił się nauczycielami. Inni mają gorzej
http://ciekawe.onet.pl/aktualnosci/wyja ... tykul.html
http://ciekawe.onet.pl/aktualnosci/wyja ... tykul.html
w kazdym normalnym zakładzie ,pracownicy mają zakres obowiązków i muszą pracować 8 godz dziennie . Nauczyciele też mają zakres obowiązków ale publicznie rozlicza się tylko 18 godz plus 2 godziny karciane, czyli tyle ile spędza przy tablicy , a gdzie reszta naszych godzin , które musimy wyrobić oprócz tablicy. Ja wolałabym codziennie siedzieć w pracy od 7- 15 i mieć WIECZORY , SOBOTY I NIEDZIELE WOLNE .
Nie narzekam na swoją pracę , bo ją lubię ,ale wkurza mnie to ,że publicznie mówi się, że nauczyciel pracuje tylko 18 godz i ma super , dużo wolnego itd.
Nie narzekam na swoją pracę , bo ją lubię ,ale wkurza mnie to ,że publicznie mówi się, że nauczyciel pracuje tylko 18 godz i ma super , dużo wolnego itd.
zielony uważa ,że zabieranie pieniędzy przez pracodawcę jest ok
niech wypłacają co miesiąc pensję zgodnie z prawem , to wtedy nie będzie wyrównań. Niektórym nauczycielom zaniza się pensję nawet o 200 zł miesięcznie , czyli 10 razy 200 zł to już urosły zaległości ok 2000 zł. Tylko za wakacje jest normalna pensja , bez zaniżania.
niech wypłacają co miesiąc pensję zgodnie z prawem , to wtedy nie będzie wyrównań. Niektórym nauczycielom zaniza się pensję nawet o 200 zł miesięcznie , czyli 10 razy 200 zł to już urosły zaległości ok 2000 zł. Tylko za wakacje jest normalna pensja , bez zaniżania.
Widać tu brak obiektywizmu i logiki w podejmowaniu decyzji przez wójta.
Lepiej sfinansować wyjazd do teatru swojemu żelaznemu elektoratowi czy kulig dla wybranych lub telewizor dla OSP, ponieważ o tym piszą zaprzyjażnieni redaktorzy gazet. Ale przez to pozbawia się wszystkich pracowników oświaty należnego wynagrodzenia i nie płaci się terminowo skadek do ZUS?
Jak można pozwalać na takie łamanie kodeksu pracy? Związki zawodowe obudżcie się i zadbajcie o interesy swoich członków.
Lepiej sfinansować wyjazd do teatru swojemu żelaznemu elektoratowi czy kulig dla wybranych lub telewizor dla OSP, ponieważ o tym piszą zaprzyjażnieni redaktorzy gazet. Ale przez to pozbawia się wszystkich pracowników oświaty należnego wynagrodzenia i nie płaci się terminowo skadek do ZUS?
Jak można pozwalać na takie łamanie kodeksu pracy? Związki zawodowe obudżcie się i zadbajcie o interesy swoich członków.
I co z tymi wyrównaniami
http://praca.interia.pl/news-nauczyciel ... Id,1680785
http://praca.interia.pl/news-nauczyciel ... Id,1680785
-
- VIP
Małgosiu masz rację , Dyrektorzy Szkół w naszej gminie już otrzymali pisma w tej sprawie od inspektorów RIO. Zobaczymy co będzie dalej bo składki na ubezpieczenie społeczne ( emerytalna , rentowa, chorobowa ,wypadkowa) nie są nadal płacone do ZUS.
Regulowana jest tylko składka na Fundusz Pracy i Składka Zdrowotna.
Powód zaległości? -brak środków finansowych.
Pozdrawiam
ZP
Regulowana jest tylko składka na Fundusz Pracy i Składka Zdrowotna.
Powód zaległości? -brak środków finansowych.
Pozdrawiam
ZP
Trzech nauczycieli postanowiło wystąpić o pozwolenie na broń. Ponieważ czas ich naglił umówili się bezpośrednio z naczelnikiem Wydziału Postępowań Administracyjnych KWP.
Pierwszy wchodzi nauczyciel z gimnazjum. Po chwili wychodzi
- Nie dali.
Następny wchodzi nauczyciel z liceum. Po chwili wychodzi
- Mi też nie.
Na końcu wchodzi wiekowy nauczyciel ze szkoły specjalnej.Po chwili wychodzi uśmiechnięty.
- Dostałem. Na trzy sztuki.
- Dostałeś? Jak to zrobiłeś?
- Normalnie. Wszedłem do biura, położyłem papier na blacie i powiedziałem: podpisz dziecko tu i tu. Tak jak cię uczyłem.
Pierwszy wchodzi nauczyciel z gimnazjum. Po chwili wychodzi
- Nie dali.
Następny wchodzi nauczyciel z liceum. Po chwili wychodzi
- Mi też nie.
Na końcu wchodzi wiekowy nauczyciel ze szkoły specjalnej.Po chwili wychodzi uśmiechnięty.
- Dostałem. Na trzy sztuki.
- Dostałeś? Jak to zrobiłeś?
- Normalnie. Wszedłem do biura, położyłem papier na blacie i powiedziałem: podpisz dziecko tu i tu. Tak jak cię uczyłem.
-
- VIP
Szanowni Państwo
W celu wyjaśnienia trudności finansowych w oświacie i nie tylko, proponuje zapoznać się z Wystąpieniem Pokontrolnym RIO Katowice z dnia 27.02.2015r., które jest dostępne na stronie internetowj RIO Katowice Działalność Kontrolna.
Z tej publicznej informacji dowiecie się Państwo o wynikach kontroli przeprowadzonej w Gminie Poraj w końcu 2014r.
ZP
W celu wyjaśnienia trudności finansowych w oświacie i nie tylko, proponuje zapoznać się z Wystąpieniem Pokontrolnym RIO Katowice z dnia 27.02.2015r., które jest dostępne na stronie internetowj RIO Katowice Działalność Kontrolna.
Z tej publicznej informacji dowiecie się Państwo o wynikach kontroli przeprowadzonej w Gminie Poraj w końcu 2014r.
ZP
Ciekawi mnie kto to:
podutnika o numerze kctrty kontov,e.j nr 78l2 (osobuJizycznu), ktory nu podstuwie aklu nrtiriulnego Rrp.A l{r 2B5B/2013 z tlniu B s'ierpnia 2013 r. ob.iql utlzialy w spolce z o.o., v) z(tmian za przeniesienie pr(twa wla,sno,(ci dziulki nr 3020/1 i clzialki nr 3020/2. Poclatnik nie zlozyl slosownej informucii podalkov,ei.
oraz:
podatniku o numerze kurly kontovte.j nr 6621 (o,sobu .fizyczncr), ktory abyl na poclstcltie aktr.t not. Rep. A nr 974/2013 z dnia 2l murca 2013 r. zicrlkgminnq o nr 197/1 w miej,scov,oici Dzierzno. Podalnik w dniu 25 listopada 2011 r. po wez\aaniu orgarut
oraz:
- umowa dzierzav,y ltlr 47 z dnia I v,rzeinia 2010 r. na czas nieokreilony lerenu o pow. 24 m2 polozonego w Zarkach Letnisko przy u/. Kqpielowe.
Wójt, były Wójt, Skarbnik o nich mam swoje zdanie.
podutnika o numerze kctrty kontov,e.j nr 78l2 (osobuJizycznu), ktory nu podstuwie aklu nrtiriulnego Rrp.A l{r 2B5B/2013 z tlniu B s'ierpnia 2013 r. ob.iql utlzialy w spolce z o.o., v) z(tmian za przeniesienie pr(twa wla,sno,(ci dziulki nr 3020/1 i clzialki nr 3020/2. Poclatnik nie zlozyl slosownej informucii podalkov,ei.
oraz:
podatniku o numerze kurly kontovte.j nr 6621 (o,sobu .fizyczncr), ktory abyl na poclstcltie aktr.t not. Rep. A nr 974/2013 z dnia 2l murca 2013 r. zicrlkgminnq o nr 197/1 w miej,scov,oici Dzierzno. Podalnik w dniu 25 listopada 2011 r. po wez\aaniu orgarut
oraz:
- umowa dzierzav,y ltlr 47 z dnia I v,rzeinia 2010 r. na czas nieokreilony lerenu o pow. 24 m2 polozonego w Zarkach Letnisko przy u/. Kqpielowe.
Wójt, były Wójt, Skarbnik o nich mam swoje zdanie.
-
- VIP
Mam propozycje dla nauczycieli, widz tak broni dochodów ZUS-u, że powinna zostać jego patronem, a wniosek w tej sprawie powinni uchwalić nauczyciele i obchodzić w dniu nauczyciela także DZIEŃ WIDZA . Można by i sondę w tej sprawie zrobić he, he.Wreszcie p. Polakowa nie zadawałaby pytania co autor miał na myśli. he,he
Ja wyliczyłem, że od pensji pracownika muszę zapłacić przynajmniej 80% składek.
Żeby było prościej, pracownik dostaje na rękę 2000 zł, ja odprowadzam 1600 zł składek. Co to za składki? To ZUS, to US, to badania lekarskie, to ekwiwalent za pranie odzieży, to zwrot za okulary, to płacone chorobowe przez pierwsze 30 dni w roku itd itd itd..
Po co płacę ten ZUS skoro prawie wszystkie chorobowe płacę ja.
Rozbraja mnie przepis, który nakazuje pracownikowi wziąć wolny dzień, gdy np w sobotę wypadnie święto. To jest chyba najgłupszy przepis. Pracownik nie wypocznie w sobotę gdy np w sobotę wypadnie święto Trzech króli. Narobi się w to święto i musi odpocząć np w poniedziałek
Madzia chyba kłamie mówiąc o blokowaniu kart NFZ. Nie wiem czy takie coś ZUS praktykuje, jeżeli nie to madzia możesz iść do sądu, pozwana przez Gminę?
Żeby było prościej, pracownik dostaje na rękę 2000 zł, ja odprowadzam 1600 zł składek. Co to za składki? To ZUS, to US, to badania lekarskie, to ekwiwalent za pranie odzieży, to zwrot za okulary, to płacone chorobowe przez pierwsze 30 dni w roku itd itd itd..
Po co płacę ten ZUS skoro prawie wszystkie chorobowe płacę ja.
Rozbraja mnie przepis, który nakazuje pracownikowi wziąć wolny dzień, gdy np w sobotę wypadnie święto. To jest chyba najgłupszy przepis. Pracownik nie wypocznie w sobotę gdy np w sobotę wypadnie święto Trzech króli. Narobi się w to święto i musi odpocząć np w poniedziałek
Madzia chyba kłamie mówiąc o blokowaniu kart NFZ. Nie wiem czy takie coś ZUS praktykuje, jeżeli nie to madzia możesz iść do sądu, pozwana przez Gminę?
zielony ..fakt faktem ,że składki nie są odprowadzane terminowo
w tamtym roku dziecko nie dostało ubezpieczenia na wyjazd za granicę , bo nie były zapłacone składki ...więc nazywaj sobie to jak chcesz i leć do sądu kiedy chcesz ...dzisiaj w pośpiechu pracownicy żądali od księgowej RMUA , nastepny pracownik miał problemy z kartami , bo nie ubezpieczono dzieciaków A tak na marginesie , to mam gdzies twoje straszenie sądem ... fakty mówią same za siebie
w tamtym roku dziecko nie dostało ubezpieczenia na wyjazd za granicę , bo nie były zapłacone składki ...więc nazywaj sobie to jak chcesz i leć do sądu kiedy chcesz ...dzisiaj w pośpiechu pracownicy żądali od księgowej RMUA , nastepny pracownik miał problemy z kartami , bo nie ubezpieczono dzieciaków A tak na marginesie , to mam gdzies twoje straszenie sądem ... fakty mówią same za siebie